Fastighetens historik

Fastigheten på Bellmansgatan 1/Haga Kyrkogata 8

I samband med hissförlängningen 2018 gjorde antikvarie Ogstedt ett sakkunninghetsutlåtande. Detta innehöll en hel del intressant historisk information om vår fastighet och dessa delar har därför återgivits nedan för den intresserade.

Kort Historik

Byggnaden är uppförd på det sena 1870-talet som bostadsfastighet i 4 våningar, inredd källarvåning, samt vind. På de första bygglovsritningarna har huset ett relativt flackt sadeltak. Detta revideras till ett mansardtak och redan från början inreddes
bostadsrum på vinden i anslutning till byggnadens hörn. Takfallen mot gatan fick tre större fönsterkupor i detta läge för vindsrummen. Byggnaden hade ursprungligen två lägenheter per plan med entre från det mittre trapphuset samt tjänstefolksentre via de mindre trapphusen på sidorna. Planlösningen och lägenhetsindelningen har ändrats under 1900-talet. Redan 1911 byggdes den första balkongen mot gården i anslutning till det sydvästra trapphuset.

1938 inreddes det mittre trapphuset med en centralt placerad hiss med trekantig hisschakt På mitten av 1970-talet planerades för inredning av vinden med en förlängd hiss till detta plan. Förlängningen utfördes inte. Vinden kom att helt inredas på mitten av 1980-talet men utan att hissen förlängdes till detta plan. I samband med vindsinredning byggdes takkupor åt gatan och fasaden mot gården fick nya fönster som bryter takfoten.

Beskrivning

Byggnaden är ett stenhus med putsade fasader avfärgade i ljus kulör. Gatufasaden i nyrenässans har ett klassicistiskt uttryck artikulerat med kvaderindelad puts på våning 1 samt gesimser och fönsteromfattningar med gavelfält. Gårdsfasaden är en enkel putsfasad med släta putsytor och en takfot i tegel. Gårdsfasaden kompletterades 2004 med djupa balkonger som löper mellan de tre trapphusen. Gårdsfasaden är ombyggd vid flera tillfällen.

Takfallen är utförda som mansardtak där vinkeln på takfallen skiljer mellan gatu- och gårdsfasad. Takfotshöjden skiljer på fasaderna och är högre mot gården. Av de tre ursprungliga trapphusen avslutas idag två med balkonger medan det mittre avslutas med en avrundad plåttäckning. Alla takfall är klädda med falsad plåt målad i röd kulör.

Planförhållande och juridiskt skydd

Plan och bygglagen

Bostadsbyggnaden på Bellmansgatan 1/ Haga Kykogata 8 är kulturhistoriskt särskilt värdefulla och ska hanteras varsamt enligt Pbl 8:17 och  skyddas mot förvanskning, Pbl 8:13.

Detaljplan

Gällande detaljplan för fastigheten så heter den 1480K-II-4628 och är från 2002. Planens syfte är att säkerställa ett långsiktigt bevarande av bebyggelsen och att få ett planstöd vid bygglovshantering samt att tydliggöra användningssätt, principer för tillgänglighet samt möjliga vindsinredningar. Detaljplanen är väl definerad med skydd genom rivningsförbud samt varsamhets bestämmelser gällande för exteriör och tak samt interiört gällande planlösning, fast inredning samt underhåll av trapphus m.m.

Riksintresse miljöbalken

Fastigheten ligger inom riksintresseområde för kulturmiljövården Göteborgs innerstad O 2:1-5. Relevant del av riksintressets motivering är:

"Ett av de förnämsta exemplen på 1600-talets stadsanläggnings- och befästningskonst, och på stadsbyggandet under 1800- och 1900-talen. Den göteborgska byggnadstraditionen med dess olika stadsdelskaraktärer."

I uttrycket för riksintresset talas om:

"De stora utvidgningsområdena med planmönster. Tät stenstadsbebyggelse. Gator av olika bredd och karaktär, bestämda hushöjder. Parker och trädplanteringar. Det mondäna Vasastaden - Lorensberg - Heden, med breda, trädplanterade huvudgator som Kungsportsavenyn och Vasagatan, de palatslika "parkkvarteren" och den storstadsmässiga slutna kvartersbebyggelsen med institutioner insprängda bland hyreshusen."

Senast uppdaterad: 2019-06-02